За нас


JulyVell
е малък хоби развъдник за сибирски хъскита. Намира се в София, България и е регистриран в Международната Федерация по Кинология през 1998 г. Като собственик на развъдника искам да кажа няколко думи за себе си и за това, как започна всичко.
Казвам се Юлия Велкова и обичам животните и кучетата откакто се помня. Преди да открия хъскито като порода и приятел, съм се занимавала с други породи кучета и също така се увличах от спецификата на поведението при различните видове животни и по-специално на кучетата и техните роднини. Сибирското хъски за мен е сбъдната мечта! Няма друга порода кучета, която да е извоювала толкова голямо място в моето сърце. През 1995 година завърших кинология във Висшия Лесотехнически Институт и от там започнаЮлия Велкова сериозното ми и професионално отношение. Защитих дипломна работа, чиято тема беше за сибирското хъски. Скоро след това издържах изпит за съдия към Българска Републиканска Федерация по Кинология и сега съм съдия на V породна (FCI) група и породите Голдън ретривър и Лабрадор ретривър. От 2004-2005 година съм поканена да изнасям лекции в Лесотехническия Университет на специалността кинология. Членувам в клуба за породата сибирско хъски в България, както и в други клубове за породата по света.

Първото сибирско хъски дойде при нас от Чехия през 1995 година – сиво-бяла женска на име Gladys z Udoli Polarnich Vlku, която впоследствие стана шампион на България, и с която започна развъдната ни дейност.
При нас развъждането не е интензивно, защото смятаме, че развъдният процес и селекцията се развиват във времето и не е необходимо да се бърза или да се произвеждат непрекъснато кученца. Освен това винаги се стремим да отделим необходимото време и да положим най-добрите грижи за малките, които се раждат при нас, за да може да им дадем добър старт. Стараем се да намерим за тях подходящ дом, където да бъдат обичани и да бъдат в добрите ръце на грижовни стопани. Ако притежавате кученце от нас - винаги можете да разчитате на нашата помощ и съвет, които също никога няма да ви откажем ако сте начинаещ и искате да научите повече или имате някакъв проблем.

Целите, които се стремим да постигнем при развъждане, се базират на сериозното ни отношение към наследствените болести и всички генетични аномалии и дефекти при кучетата, както и на спецификата на породата. За това тестваме нашите кучета. За нас сибирското хъски трябва да бъде средно голямо, пропорционално и добре балансирано, със свободни и леки движения, да има красива глава с добро излъчване. Общият вид на хъскито трябва да изразява сила, бързина и издръжливост, костната система не трябва да бъде груба и масивна, нито прекалено фина. Темпераментът трябва да бъде дружелюбен и общителен и е също толкова важен, както и другите качества на сибирското хъски, затова не трябва да заема второ място по отношение на качеството. Хъскито е работно куче, което трябва да бъде социализирано и общуването с него трябва да ни доставя удоволствие и радост. Оптималното заъгляване на крайниците, правилно поставената и носена опашка, качеството на космената покривка и стегнатата мускулатура също оформят силуета на хъскито, към което се стремим. Ето защо искаме да притежаваме и да развъждаме здрави кучета, които отговарят на тези изисквания.

От лятото на 2011 година се занимаваме и със спорта аджилити и членуваме в Аджилити Клуб България. Имаме участия и класирания на състезания в страната и чужбина, а също така участваме и в много публични изяви с цел демонстрация, благотворителност и забавление.

През лятото на 2012 година аз и Ванеса (Van Ness of Baker Lake) положихме изпит за терапевтичен екип, за работа с деца в неравностойно положение. Канис терапията е все още нещо ново за нашата страна, а Ванеса се справя чудесно и децата много я харесват.

През 2012 г. към нас се присъедини Ивелин Тодоров. С него стъпка по стъпка и отначало на шега, започна нашето участие на много състезания за впрегатни кучета у нас и в чужбина, както с шейни, така и на колела. Многократно с нашите кучета те печелят призови места. Така нашият Вук (Braveheart Vuk Speigas) е първото сибирско хъски в България, което получава работен сертификат и става национален шампион и по работа! През 2017 г. на Европейското първенство за впрегатни кучета (FISTC) в Селвазано Дентро, Италия, Иво и Вук станаха вицеевропейски шампиони и донесоха сребърен медал за България. Към днешна дата Ивелин Тодоров е международен съдия (FCI) на 5 породна група, международен съдия по работа за впрегатни кучета и каникрос. През 2012 – 2013 г. Ивелин работи в Българска Републиканска Федерация по Кинология. Той е един от учредителите на Спортния клуб за чистопородни впрегатни кучета в България (Sleddog Sport Bulgaria) и е негов председател. Също така той е избран за секретар на международната федерация за спорт с впрегатни кучета (FISTC) като съвместява там и отговорната длъжност за хуманно отношение към животнине. Също така той е член на международната комисия за впрегатни кучета към международната федерация по кинология (FCI) и представлява там България. Той е и сред главните организатори и съдии на много състезания у нас и в чужбина, а също така и на Европейските първенства през последните години.

Отделяме много време за нашите любимци, посещаваме  много изложби и сме доволни от резултатите. Тренираме  нашите кучета за забавление и спорт във впряг.  Имаме спечелени много първи и призови места в челните тройки на много състезания у нас и в чужбина в различни категории.

Към днешна дата кучетата, които формират ядрото на развъдника, са собственост на няколко души, обединени от общи идеи, цели и хоби занимания. За нас кучетата са преди всичко нашите обичани домашни любимци. Смятам, че успехите на развъдника ни се дължат не само на нас и нашите хъскита, а и на всички наши добри приятели – хора и кучета, които ни подкрепят и ни помагат, и на които използвам възможността да благодаря!

Пожелавам ви приятни мигове, докато гостувате в нашия сайт! Надявам се, че тук ще намерите много интересни снимки, полезна и любопитна информация. Можете да ни пишете и на нашия e-mail адрес: julyvell@mail.bg.
Ще се радваме да срещнем нови приятели!


С поздрав: Юлия
Развъдник JulyVell